Loading...

Saturday, December 18, 2010

Salam Awal Muharam..

Salam alaik kpd semua..salam awal muharam..sudah lama rasanya ana xupdate blog ini..asif krn agk sibuk pd utlah kali ini..pada 4hb-10hb baru2 ini berkunjung ke uitm machang mengikuti program Kem Ibadah dan Motivasi anak cemerlang,ana dan rakan2 yg lain selaku fasilitator bertugas di sana..Alhamdulillah spnjg tempoh di sana program berjalan lancar,..(^_^)..

Annyeong haseyo,dedicated this message to ukhti Fashihah..wahastuni awi..lma x bersua..smga perjuangan ukhti di Mesir baik2 shja..

Alhamdulillah syukur kpd ALLAH S.W.T dgn izinNYA,keputusan exam utk semester 5 ana lulus dgn cemerlang,special thanks to my parents and all my friends that always help n support me..uhubbukum fillah..smga brjmpa lgi di coretan akn dtg..

Tuesday, August 31, 2010

Salam Pertemuan Ramadhan Kareem

Salam alaik..Bersyukur kepada ALLAH S.W.T krn kta dipertemukan lagi dgn Bulan Ramadhan yg mulia ini..Sedikit perkongsian utk sahabat2..baru-baru ini Persatuan IMAN telah menjemput Kumpulan UNIC atau kini dikenali sbg UNIQ sempena MALAM AMAL SIMFONI KEDAMAIAN yg berlangsung pada 28 OGOS 2010..Syukran Jazilan diucapkan kpd kumpulan UNIQ krn sudi hadir ke UiTM Machang..(^_^)

Rasulullah S.A.W bersabda:

"Bukanlah berpuasa itu sekadar menahan daripada makan dan minum.Sesungguhnya puasa itu juga adalah menahan diri daripada perkara-perkara yang sia-sia dan kotor.Jika kamu dimaki oleh seseorang atau diperbodohkannya,maka berkatalah,"Sesungguhnya aku berpuasa."

(Riwayat Ibn Khuzaimah dan al-Hakim/Sahih al-Targhib 1068)

Semoga sama-sama kita tgkatkan amalan di 10 Malam Terakhir Ramadhan..

Monday, August 9, 2010

Ahlan Wa sahlan Ya Ramadhan

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan..marilah tgkatkan amalan di Bulan Ramadhan..Selamat Menjalani Ibadah Puasa buat seluruh umat islam..

Tuesday, July 6, 2010

Salam Perjuangan..

Salam alaik..kpd semua sahabat2 selamat kembali belajar di kampus masing2..ana doakan najah antum semua di dunia dan akhirat..salam semester baru..

"Sesungguhnya hati setiap manusia itu menjadi rebutan antara malaikat dan syaitan,terpulanglah kpd manusia untuk memilih pemenangnya..=)"

Sunday, May 23, 2010

BAGAIMANA HIDUP BERSAMA ALLAH AR-RAHMAN?

Kasih sayang adalah perasaan yang terpancar daripada naluri seseorang.Bagi manusia,kasih sayang akan menjadi pengikat antara mereka dengan sesuatu yang disayangi.Pun begitu,kasih sayang yang ada dalam diri manusia biarpun menggunung,tidak mampu untuk dibandingkan dengan kasih sayang Allah SWT.

1.Saling sayang-menyayngi sesama hamba.

Nabi SAW berpesan,sabdanya;

"Orang yang berkasih sayang,pasti akan mendapat kasih sayang daripada Allah yang Maha Pengasih.Hendaklah kamu sayangi sesiapa sahaja yang berada di bumi,pasti mereka yang ada di langit akan menyayangimu."

HR Abi Daud:4290

2.Suami dan isteri yang mengamalkan solat malam secara berjemaah.

"Apabila seseorang lelaki bangun menunaikan solat malam,lalu membangunkan isterinya seraya kedua-duanya menunaikan solat dua rakaat,pasti mereka berdua akan dituliskan dari kalangan orang yang mengingati Allah."
HR Ibni Majah:1325

3.Menghubungkan silaturahim.

Sabda Nabi SAW:

"Orang yang sering memutuskan hubungan silaturahim tidak akan masuk ke dalam syurga."
HR at-Tarmizi:1832

4.Berbakti kepada kedua ibu bapa.

"Dan rendahkanlah dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kesayangan dan ucapkanlah:"Wahai Tuhanku,kasihanilah mereka keduanya,sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku sewaktu kecil."

Surah al-Isra':24

5.Solat malam dan membaca al-Quran dengan harapan moga-moga Allah SWT menurunkan rahmat.

Thursday, May 13, 2010

Islam An Introduction

Assalamualaikum..alhamdulillah selamat sampai rumah pada 10 hb petang..sai'dah dapat pulang ke rumah..pada 11hb sempat ke Queensbay Mall bersama ukhti Siti Khadijah..ana sempat ke kedai buku..berusaha untuk mencari buku bahasa Inggeris to improve my communication in English,by the way dah dapat bukunya..ana pilih buku Islam An Introduction by Yusuf Al-Qaradawi..maybe it takes long time to read it but i try to understand it..InsyaAllah..I want to share about the content of this book with all my friends..

"This work by one of the most influential Muslim scholars of this century comes at time when a host of Islamic terminology has been thrust into the current media coverage about Islam and Muslims.In this inimitable style,Shaykh Yusuf Qaradawi's Madakhal li-Ma'rifah al-Islam attempts to explain Islamic concepts and decipher their meaning in the context of contemporary debates.Divided into five chapters,his explanation of Islamic concepts is compared with curent issues and perspectives on Islam.This work is not an attempt to preach the reader but aims to fill the gaps in one's understanding of the Islamic worldview."

Sunday, April 18, 2010

Firman Allah dalam surah Al-Baqarah ayat ke-214 :

Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan harta benda) dan serangan penyakit serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah? Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah).

Final Examination

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum ya sahabat,kpd semua pengunjung blog ana,disini ana ingin mengucapkan selamat menjalani peperiksaan or Final Examination sesi DIS09-APR10...InsyaAllah kita semua akan berjaya,bittaufiq wanajah..

Tahniah...

Tahniah diucapkan kepada sahabat-sahabat yang terpilih sebagai JPK kolej,semoga dapat memikul amanah yang diberi,sama-sama kita tingkatkan iman..asif jiddan kpd semua sahabat2,syukran kerana sudi menziarahi blog ana..

Yeoreo gagiero gomawo to all my chingueyo..

Wednesday, March 31, 2010

Kursus Pengurusan Jenazah

Assalamualaikum kepada semua sahabat ana yang berada di Malaysia mahupun yang jauh di Mesir..asif kerana x sempat update blog..ana masygul awi..

Sedikit perkongsian untuk semua sahabat:
Pada 26 Mac yang lepas JPPIH telah mengadakan Kursus Pengurusan Jenazah di Pusat Islam bermula jam 8.00 pagi hingga 12.30 tgh/hari..Kursus ini terdiri daripada pelajar HKR dan mahasiswa/i yang berminat untuk meyertai,kira-kira hampir 300 peserta.Terdapat dua penceramah yang mengendalikan pengurusan jenazah untuk siswa dan siswi.Penceramah yang dijemput ialah Ustazah Engku Razinawaty dan Ustaz Shahrizal Mahpol.Syukran kepada kedua-dua penceramah kerana meluangkan masa berkongsi ilmu kepada kami semua..Syukran Jazilan..

Sunday, March 21, 2010

Kem Smart Muslim

Assalamualaykum..asif sibuk dan x sempat utk post..serba sedikit mengenai hari2 yg berlalu..pada 12&13 mac,JPPIH mengadakan Kem Smart Muslim di Bukit Bakar,seramai 110 org peserta termasuk ajk dan fasilitator turut menyertai..Alhamdulillah kem berjalan dengan lancar..turut bersama pegawai pengiring Ustaz Miqdad,syukran ya ustaz kerana dapat meluangkan masa bersama JPPIH..setakat ini dahulu entri kali ini..asif dan syukran kepada semua pengunjung blog serta sahabat2 ana yang banyak membantu..

Selamat menziarahi blog sahabat ana di http://tarbiah-anda.blogspot.com/..InsyaAllah antum semua akan mendapat input yg bermanfaat..syukran jazilan.

Monday, February 15, 2010

RAYA CINA DI RUMAH AMA..

Assalamualaikum..InsyaAllah ingin kongsi sedikit cerita beraya di rumah tok atau ama pada 14 februari baru2 ini..sebelum itu ana berkongsi perjalanan pulang dari mache ke rumah..sudah lama x update blog ana ni dsbabkan masygul dgn urusan di kampus..minggu sebelum cuti mendapat assgnment yang banyak dalam suasana xda air di UiTM pada ketika itu..sempat bermalam di rumah kawan ana di mache iaitu ukhti Hidayah bersama sahabat2 lain iaitu Farhana,Fara dan Yanie...asif kerana telah menyusahkan ukhti Hidayah sekeluarga..dapat merasai suasana kampung yang nyaman..terpikir sem ni kena berlakon arab..hehe boleh la g umah Hidayah..mumkin??..InsyaAllah dalam perancangan..seterusnya ana menghabiskan al-wajib yang diberi oleh lecturer,ummi Hidayah pandai dalam membuat kuih muih..dapat mengisi perut ketika masygul membuat tugasan..Alhamdulillah laziz...Ghadan,kami berangkat semula ke mache,kelas arab dan kelas Economy terpaksa dibatalkan ekoran xda air..menjalankan tggjwb utk hantar assgnment..sedar x sedar demam dah datang kembali..Fii as-saniah masa'an ana tumpang solat zohor di Al-Baiyt Ujrah ukhti Zureen..syukran atas penjagaan ukhti selama ana demam terpaksa bermalam dan menyusahkan sahabat2 di rumah Ukhti..Fii Al-Khomisah masa'an ana bersama ukhti Asma' berangkat ke rrumah ukhti Lily bermalam di sana..syukran pada ukhti sekeluarga..Fii Yamul Juma'att Lailan,ana,ukhti Asma',ukhti Kasyifah,wa ukhti Lily berangkat ke rumah ana di Pulau Pinang..kali ini bawa kawan2 ana berjalan2 sekitar Pulau Pinang..Uhibbuki Fillah..hope semua sahabat happy di sini..nanti datang lagi ya..

~Raya Cina 2010~
Pada pukul 12 tgh hari berangkat ke rumah ama(tok cina),ana bersama usrah serta sahabat2 ana ukhti Asma',Kasyifah dan Lily turut bersama ziarah ke rumah ama..Setiba disana Jiku(paksu) dan my cousin Lim Jean dah tunggu di bawah kondominium..terus ke rumah ama di tingkat 6..ama dan paklong dah sedia menunggu di rumah..ama ada tanya dlm bhsa cina mujur ana faham..huhu..ama:siapa mereka ni?..ana pun jawab:ini kawan2 dari kelantan..actually bhsa cina ni mudah utk difahami..huhu..hmm kemudian Jiku ajak makan..nak tau cmna bhsa cina cakap??..Jiku:Hang Seak Fan(hehehe)..hang tu bermakna cepat,seak fan pula makan..dapat makan pizza dan ayam..sementara menunggu abah,kami yang muda2 ni buat sesi penggambaran dekat swimming Pool bawah rumah ama..huhu..habis semua tempat pegi tangkap gembar..actually ana nak kongsi,pelan rumah atau kondominium ni dibuat oleh seorang arkitek iaitu paksu ana Jiku atau his real name Lim Jo Soon merupakan adik ummi ana..seorang arkitek yang berjaya dan paksu yg always ambil berat akan anak saudaranya..selesai bergambar dan habis beraya dapat angpau..hehe..Toche ama,Jiku,paklong and my cousin Jean..hope our family love will last forever..Happy Chinese New Year..see you all next time..



Thursday, February 4, 2010

~HOME SWEET HOME~

~UiTM~
Assalamualaykum...berehat sebentar beberapa hari..ana ta'banah wa masygul dengan urusan-urusan di sini..Syukur kepada Allah,dalam keadaan pulih dari demam,selsema dan batuk..masih lagi dikurniakan nikmat Iman dan Islam...beberapa hari di kolej tiada al-ma'..terasa bagaimana keadaan apabila ditarik nikmat2 tertentu..jangan terlalu leka dan alpa..semasa senang mahupun susah ingatlah pada sang Pencipta kita yakni Allah S.W.T..

~HOME.BAIYT~
InsyaAllah dengan Izin Allah S.W.T..tinggal lagi usbuq ana arjiu' ilaa qaryah fi Pulau Pinang ma'a Asdiqo' min Kelantan..Rindu pada usrah disana kerana hampir sebulan meninggalkan rumah..ana ingin membawa sahabat-sahabat ana berjalan-jalan di Mahallat At-tijariah untuk membeli belah dan lain2 tempat..Syukran pada sahabat2 kerana sudi ke rumah ana..masa cuti akan berkunjung ke rumah ama(tok cina)untuk menyambut hari raya cina bersama..pada sahabat di Mesir wahastuni awi..semoga dapat berjumpa lagi..akhir kalam..Assalamualaykum..

Thursday, January 28, 2010

Yaumul Khomis

Undi..Vote..
Assalamualaikum,InsyaAllah sedikit shj coretan ana kali ini..hari ni adalah hari utk mengundi calon2 MPP yg baru..dari apa yg ana lihat di Uitm Mache calon2 nya kebanyakan terdiri daripada pelajar part 2 n part 4..ana sebagai mahasisiwi disini telah melaksanakan tanggungjawab ana untuk mengundi barisan baru..

Qiyam ma'a asdiqo' fi Pusat Islam..
InsyaAllah malam ni perjumpaan bersama exco2 JPPIH dan qiyam sekali dekat Pusat Islam.Ini merupakan kali kedua qiyam buat semester ni..seterusnya sesi tgkap gambar jika jadi utk carta organisasi baru sem ini..program malam ni bemula jam 9.30 malam..InsyaAllah sa'ahdur..marilah sama2 mengisi masa dengan baik..

Syukran..Gomawo..
Baru2 ini solat hajat perdana telah diadakan dan Alhamdulillah ramai mahasiswa/i hadir daripada sem2 lepas..Syukur kehadrat Ilahi kerana dengan izinNya majlis dapat diadakan..syukran kepada barisan kepimpinan baru MT dan Exco kerana telah memberikan kerjasama dengan baik..asif atas segala salah dan silap ana dalam menguruskan program..Syukran kpd ukht Muneerah atas ucapan hari jadi utk ummi ana..InsyaAllah akan ana sampaikan..

Friday, January 22, 2010

Ummi Eid Milad..


Assalamualaikum..asif kerana terlalu lama meninggalkan blog ana ni..Ya Allah hari ni hari plg bahagia rasanya saeng-il cukahamnida eomeni..selamat hari jadi ibuku..huhu ana terlupa tp tergerak hati dapat kol ummi tadi sempat smpaikan ucapan..asif ya ummi sibuk dengan urusan..Selamat Hari Lahir Ibuku..syukran 4 everything..uhubbuki Fillah..jga kesihatan selalu..tanpamu tiadaku di dunia ini..wahastuni awi..teringat nasyid dari Hadad Alwi dan Sulis yang ada tajuk Ummi..ummi..ummi..InsyaAllah perancangan blik ilaa qaryati pada raya cina nk g umah tok cina sekali..dapat angpau..huhu..pesanan utk adikku selamat masuk darjah 1 jangan nakal2 ya..

SOLAT HAJAT AWAL SEMESTER DIS-APR 2010

InsyaAllah utk pengetahuan semua pelajar Uitm Kelantan solat hajat awal semester akan diadakan pada 25 Januari 2010 di Medan Ilmu pada pkul 6.30-11.00 malam,marilah sama2 memeriahkan lg solat hajat dan disamping itu sedikit tazkirah daripada Ustaz Hussaini..semua mahasiswa dan mahasiswi dijemput hadir..

Sunday, January 10, 2010

Semester 4

Assalamualaykum..hari ke hari sudah tiba kita ke tahun baru,kini usia ana pun dah makin meningkat ke 20 tahun..cepat masa berlalu..setiba di Kelantan pada hari Khamis 1hb januari 2010 bersamaan dgn 15 Muharam,ziarah ke rumah Mak long di Rantau Panjang,.mengikuti Kuliah maghrib..Keesokan hari ana menunaikan solat subuh di Masjid Beijing dan menghadirkan diri ke ceramah Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat di Kota Baharu..Alhamdulillah mendapat suatu kenikmatan melihat org ramai yg menghadiri ceramah.,kemudian meneruskan perjalanan ke Uitm Mache,tiba awal sehari kerana usrah ana terpaksa pulang awal ke Penang utk urusan persekolahan adik ana yg kini berusia tujuh tahun..Pada 3hb membuat pendaftaran pelajar lama di pejabat kolej,Alhamdulillah sekarang berada di tingkat 1 di kolej ana,Syukur pada Allah atas segala nikmat yang diberikan..Pada 4hb menguruskan pendaftaran pelajar lama di HEA,berjumpa dengan Cik Wan Masniza PA ana yang disayangi sentiasa memberi semangat untuk meneruskan sesi baru pada 2010,syukran jazilan.Pada 4hb sesi kuliah telah bermula,Allah sentiasa memberi kemudahan dan nikmat pada HambaNya,bangunan baru atau Blok D telah pun siap,mendapat suasana baru kuliah pada semester ini..Semoga menjadi insan yang berjaya di dunia dan akhirat,Semoga sahabat2 ana juga berjaya..rindu pada usrahku di Pulau Pinang..

"Jika hati sejernih air,jangan biar ia keruh jka hati seputih awan,jangan biar ia mendung,jika hati seindah bulan,hiasilah ia dengan IMAN!!.."