Loading...

Wednesday, December 30, 2009

Percutian 2009

~Assalamualaikum sahabat2 ku,dah lama xupdate blog ni,nak berkongsi cerita dgn sahabat-sahabat ana setelah selamat pulang dari Langkawi..alhamdulillah utlah yg sangat menggembirakan bersama usrah ana..banyak tempat yg dikunjungi selama 4 hari di sana,asif ana xsempat nak upload gambar..setibanya disana ukhti fajrina datang ambil,rehat dan solat kemudian meneruskan destinasi ke Underwater world..banyak hidupan2 laut di sana,(banyak makan selama 4 hari disana..huhu)hari berikutnya naik cable car dgn usrah ana,ana mmg suka tempat tinggi2 ni,suasana agak meriah sebab ramai org dan terpaksa tnggu lama..kemudian beralih ke round Island..naik bot ramai2 satu family ana,sempat ke Pulau Dayang Bunting,kemudian ke Pulau Beras Basah..keesokkan hari ana berkunjung ke wild life,dkt sini mengenal Hidupan Liar,pengalaman pertama kat sini ana dukung ular..huhu..mula2 ada rasa takot tapi bila lama pegang macam dah biasa..huhu..setakat ini sahaja sempat ana coretkan,InsyaAllah esok akan bertolak ke Kelantan,sebelum itu semalam sempat menghadiri Forum Perdana di bawah rumah ana,Alhamdulillah sangat mendapat sambutan..dan apa yg disampaikan sangat terkesan kepada kita semoga sama-sama kita memuhasabahkan diri.InsyaAllah.~

Sunday, December 20, 2009

Perjuangan!!



Assalamualaikum..kebelakangan ni ana jarang online,byk walimah huhu..semalam dah ada 2 walimah,semoga dipercepatkan jodoh ana..hehehe(gurau je)..di kesempatan ini ana nak ucapkan Selamat Menyambut Maal Hijrah 1431H..semoga tahun baru ini dapat meningkatkan lagi keimanan dan sentiasa hidup dalam Keredhaan Allah S.W.T,..ana ingin terus berjuang untuk menambah ilmu,menjadi insan yang berjaya di dunia dan akhirat..semoga dapat memperbaiki kelemahan diri,ana juga bersyukur kpd Allah S.W.T krn dikurniakan keluarga yang bahagia sahabat2 yg sentiasa membantu dalam susah dan dikongsi kesenangan bersama..ukhwah Fillah abadab abada..sama-samalah berjuang di jalan Allah..

Tuesday, December 15, 2009

Love For Allah

Yakinlah pada janji Allah!

Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezki yang mulia (surga)[An Nur: 26]

Maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itudan sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya[ As Syams: 8-10]

Dan jika syaitan mengganggumu dengan suatu gangguan, maka mohonlah perlindungan kepada Allah. Sesungguhnya Dia-lah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui[Fussilat:36]

Sunday, December 13, 2009

Utlah Sai'dah..

Assalamualaikum,maaf lama xupdate,utlah ni ana banyak program sikit,ramai saudara datang,g jalan2 dgn usrah,baca novel..hmm pd 10hb artu result exam dah keluar,alhamdulillah bersyukur pada Allah S.W.T,ana dapat apa yg mampu ana lakukan..InsyaAllah 24th disember planning nak g Langkawi dengan usrah..serta ziarah ukthi fajrina dekat sana..dah xlama dah cti ni sem baru akan bermula.semoga sentiasa tabahkan hati dalam menghadapi segala ujian daripada Allah S.W.T..by the way bila tgk crta jepun One Litre Of Tears yg sedih kisahnya ni amik sikit kata2 dari Aya..

"Instead of trying hard by what made you change,you should try hard by what is left."

Monday, December 7, 2009

My Precious Moment

~Assalamualaikum,today me with omma n halmunee went to kompleks kebajikan masyarakat penyayang xsilap ana,bersama insan istimewa my uncle for OKU.Really enjoy it today,i can see a lot of OKU people there,i'm happy today because i can spend more time with my family,it is not difficult eventhough we are different religion,really appreciated this precious moment with na ga gajok,cheongmal chuahe..i really love my uncle and my grandmother,both of you are so nice to me since i was young until now,hope can spend time together in the other days,take care lim joo pen ahjussi,and for my beloved grandma yeong siew yeng.. ~

Sunday, December 6, 2009

Walimah

Assalamualaikum,masa utlah ni la banyak walimah ni,huhu.semalam bersama usrah berangkat ke jitra,kedah.Walimah dua pupu x silap ana,dah belasan tahun tak pergi so x berapa kenal,ana ucapkan selamat pengantin baru..ada dua walimah semalam,agak keletihan walaupun bukan ana yg bawa kereta..bila pulak walimah sahabat2 ana ni??

Hari ni abi angkat berangkat ke Kuala Lumpur untuk tugasan kerja,mungkin balik pada hari selasa,semoga segalanya berjalan lancar..Alhamdulillah sudah habis membaca buku Rabiatul Adawiyah,sekarang melangkah ke buku lafaz-lafaz cinta karya Hadi S.Khuli..

Thursday, December 3, 2009

Rabiatul Adawiyah..

Rabiatul Adawiyah merupakan pencinta agung yang mencari cinta Ilahi.Tidak mungkin bagi seseorang dapat mencapai tahap paling tinggi untuk memiliki keredhaan Allah s.w.t.Namun baginya cinta terhadap Yang Maha Pengasih melebihi segalanya.Bukanlah kerana dia mendambakan syurga atau neraka malah semua itu tidak menghantui kehidupannya.

Segala pergerakan dalam kehidupannya adalah berupa persembahan atas nama cinta dan kasihnya pada keagungan Yang Maha Suci.Dalam hatinya,seluruh pengabdiannya semata-mata dilakukan untuk Yang Maha Kuasa.Bukan untuk orang lain.

Keikhlasan cintanya pada Yang Maha Penyayang tidak dapat ditandingi oleh mana-mana wanita pada zamannya hinggalah kini.Rabiah Al-Adawiyah bukanlah sekadar lagenda yang cukup untuk dibaca.Dia juga merupakan keindahan anugerah yang pernah diberikan oleh Maha Pencipta untuk umat manusia.

"Sesungguhnya,cinta Maha Agung menjadikan semua pencinta berjaga sepanjang malam tanpa tidur dan makan.

"Wahai Kekasih,jika engkau seoarang pencinta,jadilah seperti lilin di malam hari,membara dalam ketenangan hingga menjelang pagi."
~Rabiatul Adawiyah~

Wednesday, December 2, 2009

You Came to Me

You came to me
In that hour of need
When I was so lost, so lonely
You came to me
Took my breath away
Showed me the right way
The way to lead

You filled my heart with love
Showed me the light above
Now all I want
Is to be with you
You are my One True love
Taught me to never judge
Now all I want
Is to be with you

You came to me
In a time of despair
I called on you, you were there
Without You
What would my life mean?
To not know the unseen,
The worlds between

For you I’d sacrifice
For you I’d give my life
Anything, just to be with you
I feel so lost at times
By all the hurt and lies
Now all I want
Is to be with you

Showed right from wrong
Taught me to be strong
Need you more than ever
Ya Rasul ALLAH

You came to me
In that hour of need
Need you more than ever
Ya Rasul ALLAH

You filled my heart with love
Showed me the light above
Now all I want
Is to be with you

You are my One True love
Taught me to never judge
Now all I want
Is to be with you..

Tuesday, December 1, 2009

Nippon Language..

~Assalamualaikum minna-san,watashi no namae Nuru Suburina desu,Pulau Pinang karahimashita.UiTM no gakusei des,ohaya gozaimas minna-san..ganbate kuddasai!!,shitsurei shimasu..huhu semalam masa buka laman iluvislam ada thread belajar bahasa jepun..huhu dapat gak sedikit ilmu..adigato gozaimas minna-san yang berkongsi ilmu,kyoomi no aru..bahasa korea dah ada sikit ilmu..gomapta..na cheongmal chua kachi kongbu haja..yeoreo gagiero gomawa na chingu..syaftu thani..annyeonghi gaseyo..

teringat lak ada perumpamaan jepun yg dioarang kongsi terutama utk wanita..hehe:
~kirei no hana ni wa toge ga arimasu~
(bunga yang cantik ada durinya)